Pořad CHCETE MĚ trochu jinak - NATÁČENÍ V AZYLU A INFO

11.12.2012 20:34

 

O víkendu odvysílala ČT2 v pořadu CHCETE MĚ také krátkou reportáž o našem sdružení a jeho činnostech. Natáčení bylo lehce jiné v tom ohledu, že místo obvyklé nabídky pejsků k adopci se televize zaměřila na naše další činnosti, které provozujeme nad rámec poskytování azylu opuštěným a týraným psům.

 

Odkaz na záznam vysílání najdete ZDE.

 

Rádi bychom této aktuality využili nejen k informacím o oněch dalších činnostech, ale také k osvěžení toho, jak náš azyl funguje.

 

FUNGOVÁNÍ AZYLU

Jsme pouze malý, soukromý azyl pro opuštěné psy. Azyl má jen 2 provozovatelky, které jej provozují ve svém volném čase, nad rámec zaměstnání na plný úvazek a mateřské. V praxi to znamená, že v azylu fyzicky nejsme stále, jak mnozí očekávají. Také to s sebou nese menší flexibilitu, pokud jde o schůzky se zájemci o venčení, o psy nebo jiné provozní záležitosti. Každou schůzku je možné dohodnout pouze v čase, kdy nejsme v zaměstnání (víkendy, výjimečně pracovní dny - pozdější večery) anebo máme zajištěné hlídání (různě v týdnu, závisí na aktuálních časových možnostech). Prosíme proto o pochopení a shovívavost při plánování schůzek a o domluvu předem.

Pro doplnění uvádíme, že v azylu je permanentně náš ošetřovatel, psi jsou tedy pod neustálým dohledem a také běžné předání krmiva či materiálu ze sbírek nebo nezávaznou prohlídku psů je možné uskutečnit bez naší přítomnosti.

Na řešení provozních záležitostí (příjem/výdej psů, první schůzka před venčením, „oficiálnější“ předání darů, apod.) je potřeba se sejít s námi  (Simona, Hanka) a domluvit si schůzku předem.

 

DALŠÍ ČINNOSTI AZYLU

  1. SPOLUPRÁCE S DOBROVOLNÍKY A PODPORA DOBROVOLNICTVÍ

Spolupráce s dobrovolníky je nejen oboustranně příjemná, ale také prospěšná. My jsme díky nim schopni poskytovat psům lepší péči, než bychom zvládali ve dvou či ve třech lidech. Oni na oplátku získávají kromě kontaktu se psy také možnost se smysluplně realizovat, poznat spoustu zajímavých, podobně smýšlejících lidí, najít mezi nimi nové přátele, naučit se nové věci, získat cenné zkušenosti anebo respekt svého okolí.

Někteří z našich dobrovolníků pro tuto činnost nadchli své kamarády, jiní zde našli skvělá přátelství a některé z nich dobrovolnictví inspirovalo k intenzivnější pomoci dobré věci ve formě vlastních skupin či sdružení na pomoc zvířatům (např. Justýni pro zvířata) či změnu zaměstnání ze ziskové na neziskovou sféru. Příběhy některých našich dobrovolníků můžete najít ZDE

  1. SPOLUPRÁCE SE SDRUŽENÍMI, KTERÉ POMÁHAJÍ HENDIKEPOVANÝM

Tuto oblast vnímáme jako možnost pomoci kromě zvířatům také lidem, kteří to potřebují. Z našeho pohledu je škoda takovou pomoc neposkytnout, když k ní máme možnost.

Hendikepovaní nemají tolik možností jako zdraví lidé a kontakt se psy je pro ně nejen skvělou zábavou, k níž se jinak nedostanou, ale také činností, která může mít i terapeutický účinek.

  1. VZDĚLÁVÁNÍ DĚTÍ A MLÁDEŽE

Kromě poskytování azylu opuštěným psům je pro nás klíčová také prevence. Proto se snažíme věnovat nemalou část našeho omezeného času právě vzdělávání veřejnosti – zejména dětí. Spolupracujeme se základní školou v Praze – Čakovicích, jejíž třídy docházejí k nám do azylu na jakési „besedy“. Při nich seznamujeme děti s  fungováním útulku, s tím, co dělat pri ztrátě či nálezu zvířete, co se považuje za týrání zvířat a jak postupovat při nahlášení. Další důležitou oblastí jsou informace o tom, co si rozmyslet před pořízením psa (včetně krátké informace o komerčních možírnách), o správné péči o psa v jeho základních životních etapách (štěně, dospělý pes, senior) či o prevenci chyb ve výchově psa a možnostech nápravy v případě problémového chování.

Tuto oblast považujeme za velice důležitou a do budoucna ji budeme nadále rozvíjet.