DORNOVA METODA - INFO A NAŠE ZKUŠENOSTI

15.03.2015 12:51

DORNOVA METODA je manuální terapie kosterního aparátu lidí i zvířat. Terapeut zkušenými, jemnými pohyby napravuje vychýlenou polohu kloubů a obratlů. Zakladatelem je Dieter Dorn, bavorský zemědělec, který si při práci na poli zablokoval obratel a trpěl velkými bolestmi. Úlevu mu přinesl až "napravovač" z vedlejší vesnice, od kterého se poté Dieter začal učit. Dnes je tento způsob terapie hojně využívaný jako fyzioterapeutická metoda u lidí i zvířat. Více o DM se můžete dočíst na odkaze dále v textu.

Naším cílem je poskytovat našim psům nejen azyl a misku jídla denně, ale co možná nejlépe se starat také o jejich duševní a fyzickou pohodu. Proto kromě častého venčení socializace, výcviku za pomoci odborníků, nadstandardní veterinární péče a kvalitní stravy zkoumáme i další možnosti, jak našim psům, kteří mají často už hodně nedobrého za sebou, ještě více pomoci. 

U nás v azylu se často nachází dost seniorů (psů okolo 8 let a výš) a i u nich se často projevují potíže spojené s kosterním aparátem. Rozhodli jsme se tudíž vyzkoušet Dornovu metodu, na kterou jsme měli hodně pozitivních ohlasů. Spojili jsme se s PETROU BARTOŇKOVOU (https://www.dornovametodapsi.cz/), která to moc umí jak se psy, tak s lidmi. 

Nejprve přišel na řadu náš 10letý dobrman Kevin, který když knám zhruba před rokem přišel, sotva chodil. Hodně mu pomohla už kombinovaná kloubní výživa, kterou mu podáváme, ale po Dornově metodě a baňkování se mu ulevilo ještě mnohem výrazněji a dneska s naší kolegyní zvládá výstupy na Milešovku i další kopce, záchranářské kurzy a spoustu dalších věcí, skoro jako mladík. Víme, že čas nezastavíme, ale výsledky péče o kloubní aparát a kostru celkově jsou opravdu vidět. 

Jako druhý podstoupil DM náš 12letý kříženec NO Asan, který je s klouby a kostrou taky "na štíru". I u něho podávání chondroitik situaci zlepšilo, ale po zkušenostech s DM u Kevina, jsme se rozhodli umožnit větší úlevu ještě Asánkovi a povedlo se. Už po prvním "zásahu" Asan stojí mnohem méně "v podřepu" než před tím a lépe se zvedá. Určitě rádi ještě pár dalších sezení absovujeme, abychom jeho úlevu maximalizovali. 

A v neposlední řadě pár slov a poděkování Petře Bartoňkové - Petra je skutečně profesionální, velmi citlivá a schopná práce se psem na všech úrovních, nezdá se, že by existoval pes, se kterým si neporadí :). Zároveň Peťa velmi dobře komunikuje i s páníčky a kde je třeba, tam je zapojuje. Svými schopnostmi pomáhá nejen běžným klientům, ale také mnoha psům z útulků po celé ČR - zkrátka šikovné ruce a dobré srdce :). 

 

                                                   MOC DĚKUJEME !!

KEVIN NA MILEŠOVCE :)