NADAČNÍ FOND PES V NOUZI NÁM UHRADIL NÁKLADY ZA OPERACE BRITY

13.08.2014 06:10

 Rádi bychom MOC a MOC poděkovali Nadačnímu fondu Pes v nouzi za uspořádání sbírky na podporu naší fenky Brity, která skoro umřela po komplikovaném zánětu dělohy, náklady za 2 náročné operace a následnou pooperační péči se vyšplhaly na 43.890 Kč, což pro nás by obrovský zásah do rozpočtu. Naštěstí se našlo dost lidí, kteří na sbírku přispěli a Fond nám tudíž mohl částku uhradit. Moc děkujeme VŠEM, KTEŘÍ NA BRITUŠKU PŘISPĚLI.

Britu jsme převzali ze špatných poddmínek, jak 6 letou, nekastrovanou fenku. Má za sebou 2 těžké operace, druhá byla s velmi nejistým výsledkem, její život visel doslova na vlásku. Prvotní problém byl zánět dělohy (pyometra), častý problém nekastrovaných fen /postihne okolo 25% nekastrovaných fen od 5.roku a výš, ale není výjimka ani u mladších...tzn. každá ČVRTÁ FENA je ohrožena/, jedná se o vážnou komplikaci, která bývá i smrtelná nebo nastávají životohrožující pooperační komplikace jako u Brity. Brita měla také útvary na mléčné žláze, které se také odebraly při první operaci. První operace proběhla ještě relativně v pořádku, i když tělo bylo velmi oslabeno těžkým zánětem. Bohužel následně došlo ke komplikaci v podobě protržení břišní stěny, kdy se střeva dostaly do podkoží a kdybychom nestihli v noci včas dojet na pohotovost, Brita by s jistotou nepřežila. Naštěstí se po druhé, 3hodinové operaci a týdenní hospitalizaci na Veterinární klinice Novovysočanská. Lékařům na klinice tímto velmi děkujeme za profesionální zásah i příkladnou následnou péči ! 

 

PÁR SLOV O NEBEZEČNÉM ZÁNĚTU DĚLOHY A PREVENCI

Záněty dělohy je plíživé onemocnění fen, obvykle nad 5 let věku. Dochází k nahromadění hnisu v děloze, velmi často po hárání nebo při falešné březosti. Nahromaděný hnis v děloze následně vede k otravě krve nebo celkové intoxikaci organismu, která nezřídka končí smrtí a nepomůže ani zásah lékaře. 

Spolehlivou prevencí pyometry je včasná kastrace v mladším věku, stejně tak včasná kastrace sníží rizikov rakoviny mléční žlázy. Majitelé se často kastrace obávají, ale je to nejen etické řešení problémů s přemnožením psů, ale zejména i prevence vážných, život ohrožujících onemocnění (rakovina mléčné žlázy a vaječníků, pyometra, cukrovka). 

Dalším argumentem proti kastraci bývá vysoká cena - cena kastrace je ale ve srovnání s léčbou komplikací nesrovnatelná, pro příklad - běžná kastrace feny se pohybuje okolo 3-7 tisíc v závislosti na velikosti feny a také místu provedení, 1. operace u Brity nás stála 15 tisíc, 2. operace, následná léčba a hospitalizace dalších cca 28 tisíc, plus salší náklady na doléčení, takže místo nějakých 5 -6 tisíc za kastraci jsme na téměř 45 tisících a hlavně jsme o Britu skoro přišli. I z tohoto důvodu kastrace stojí za zvážení).

Víc o pyometře a kastraci si můžete přečíst tady http://www.hkvet.cz/news/kastrace-feny-pyometra/