"POZĎÁTKA" A JEJICH SOCIALIZACE

10.03.2014 20:16

Na sklonku minulého roku jsme převzali 4 pejsky ze spontánní množírny v Pozďátkách. V naprosto otřesných podmínkách tam žilo na 80 psů a některá další zvířata (reportáž najdete na tomto odkaze https://www.ceskatelevize.cz/zpravodajstvi-brno/zpravy/250944-ochranci-zvirat-se-vratili-do-pozdatek-v-hrnci-nasli-11-stenat/)


Psi pocházející z takovýchto podmínek jsou pro útulky vždy velkým oříškem. Kromě různých nemocí a parazitů, které mají, jsou to psi, kteří neznají lidský kontakt a nemají absolutně žádné psí sociální chování (strachová agrese, močení při manipulaci, neumí na vodítku, nemají hygienické návyky..). Pro každý útulek každý takový pes představuje obrovské množství času a nároky na individuální péči, kterou si ne vždy může útulek při množství psů a při svých podmínkách dovolit.

U nás řešíme socializaci přdevším za pomoci dobrovolníků, kteří za pejsky docházejí, pomalu a velmi trpělivě je navykají na lidskou přítomnost a kontakt, na vodítko a další psí aktivity, někteří si je berou na nějakou dobu domů a vystavují je běžným situacím, se kterými se normální psi setkávají, zkrátka je učí, jaké to je být normálním psem.

A po dlouhých týdnech se konečně ukazují pokroky, Pozďátka na sebe nechají sahat, někteří se dokocne i trochu mazlí a vrtí ocásky, umí na vodítku, celkem si užívají procházky a běžné sociální situace už pro ně nepředstavují takové trauma. Konečně je vidět to pověstné světlo na konci tunelu :). Pozďátka čekají na své páníčky, kteří jim poskytnout potřebnou péči, lásku a řádně je dovychovají.

 

Podívejte na pár socializačních fotek NÍŽE.