Vzdělávání dětí - Pes a já aneb Aby život se psem nebyl pod psa

14.11.2013 21:29

Už několikrát jsme na našich stránkách informovali o našich  „nádstavbových“ aktivitách, při kterých se snažíme, aby náš azyl, vedle poskytování útočiště opuštěným psům, sloužil také k pomoci v dalších oblastech. Kromě venčení psů, které umožňujeme duševně i tělesně hendikepovaným lidem, se soustředíme na vzdělávací aktivity, protože právě neznalost v různých oblastech péče o psy je častým důvodem nejrůznějších potíží, kvůli nimž psi končí v útulcích.

 

Hlavní cílovou skupinou jsou pro nás zejména žáci základních škol. Od roku 2012 několikrát ročně pořádáme informační besedy pro žáky ZŠ, nejčastji žáky naší partnerské školy Dr. Edvarda Beneše v Čakovicích. V průběhu letošního roku jsme za účelem systematizace vzdělávání vypracovali brožurku s názvem PES A JÁ ANEB ABY ŽIVOT SE PSEM NEBYL POD PSA. Brožura obsahuje základní informace o hlavních oblastech péče o psa (krmení, očkování o odčervování, čipování, co je týrání zvířat a jak nahlásit, kontrola reprodukce, komerční množírny, hledání ztraceného psa, zodpovědnosti majitele psa a co si důkladně rozmyslet před pořízením psa). Součástí brožury je také pracovní sešit s křížovkami, osmisměrkami a testy na témata pokrytá v brožuře.  Díky prostředkům od Nadace ČEZ jsme dostali možnost tento materiál ve větším množství vytisknout a distribuovat do škol (aktuálně do ZŠ v Čakovicích a ZŠ U Parkánu v Ďáblicích).

 

Zejména na ZŠ Dr. Edvarda Beneše praktikují velmi zajímavý, pokrokový a hlavně účinný způsob předávání informací – žáci starších tříd druhého stupně ZŠ se látku učí ve svých hodinách a poté své znalosti předávají svým mladším kolegům z nižších tříd. Aby starší žáci mohli znalosti předávat mladším, musí je samozřejmě velmi dobře znát. Tak se zajišťuje, že žáci jsou místo pasivních příjemců informací velmi aktivní a znalí předavatelé. Tento způsob výuky velmi vítáme a ukazuje se jako velmi efektivní. Veškeré znalosti si pak děti mohou doplnit a prohloubit při praktických besedách v našem azylu. I na besedy docházejí děti ve složení starší žáci - mladší žáci a starší se aktivně věnují mladším, ukazují, vysvětlují, předávají informace. 

Tuto část naší práce považujeme za nejvíce přínosnou a důležitou a určitě ji budeme provozovat i nadále a v rámci možností dále rozvíjet.

 

Našim partnerským školám moc děkujeme za otevřenost vůči novým oblastem vzdělávání a moc oceňujeme také pokrokovost ve způsobu výuky. Nadaci ČEZ děkujeme za prostředky na publikaci vzdělávacích materiálů.